Wat is het effect van de zomertijd op mijn lichaam en biologische klok?
Wat is zomertijd?
Wintertijd is eigenlijk onze ‘echte’ tijd. In 1977 besloten we in Nederland om te klok in maart een uurtje vooruit te zetten en in oktober weer terug te zetten om elektriciteit te besparen. Slim bedacht, maar inmiddels is dat economische voordeel er niet meer. De zomer- en wintertijd bestaan echter nog steeds. En deze tijdaanpassing op de klok heeft invloed op de biologische klok in ons lichaam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam tot de conclusie dat de wintertijd beter aansluit bij het bioritme van de mens. We kunnen dus best wat tips gebruiken om ons lichaam te helpen wennen aan de zomertijd.
Wat gebeurt er in ons lichaam bij de invoering van de zomertijd?
Door het verzetten van de klok, loopt deze één uur voor op onze biologische klok. Want jouw lichaam heeft ook een eigen biologisch ritme. Sommige mensen kunnen zich rondom het invoeren van de zomer- en wintertijd futloos voelen. Hoe werkt dat precies?
De biologische klok in ons lichaam geeft ons eigen ritme aan. Daarom worden we ’s avonds moe en ’s ochtends wakker en alert. Door de kalenderklok aan te passen, voelt het alsof de biologische klok in ons lichaam niet meer synchroon loopt. Deze klok loopt dan een beetje achter op de kalenderklok, waardoor ons ritme verandert. Dit kun je merken in de dagen direct na het ingaan van de zomertijd: je bent om 11 uur 's avonds nog niet moe, terwijl je dat in de winter wel al was. Om 8 uur 's ochtends ben je nog niet uitgeslapen, terwijl dat in de week daarvoor nog wel het geval was. Lekker voor zomerse avonden, maar dit kan ook verwarrend zijn voor ons lichaam. Want door de zomertijd moet je na zo’n zomeravond ook weer eerder opstaan!
Effecten zomertijd op ons slaapritme
Ons lichaam wordt dus aangestuurd door onze eigen biologische klok. Deze klok heeft onder andere licht nodig om het eigen ritme aan te houden. Ons lichaam krijgt dan het seintje dat het tijd is om te gaan slapen. In de zomertijd worden de dagen langer (het blijft langer licht) én daarbij is ook de klok nog verzet, waardoor het 's avonds nóg later licht is. Daar moet je aan wennen. Na het invoeren van de zomertijd kan dit invloed hebben op je slaappatroon.
Een goed slaapritme behouden in de zomertijd: 5 tips
Om jouw lichaam sneller te laten wennen aan de nieuwe tijd en je te helpen om een goed slaapritme te behouden, hebben we 5 tips voor jou verzameld.
1. Licht en donker zijn belangrijke indicatoren voor jouw biologische ritme. Zorg ervoor dat je ’s avonds de lampen dimt en de gordijnen sluit, zodat jouw lichaam het seintje krijgt dat je je klaar maakt voor een nachtrust. Dit betekent dus ook dat je als je lekker wilt slapen, dat je schermtijd moet vermijden in de avond. Kies er bijvoorbeeld eens voor om een boek te lezen in plaats van te scrollen op je mobiel.
2. Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Zorg ervoor dat je dezelfde tijden aanhoudt, ook in het weekend. Regelmaat kan helpen bij je nachtrust.
3. Help je lichaam ’s ochtends ook een handje om sneller alert te worden, door de gordijnen direct open te doen. Zo krijgt je lichaam een seintje dat het wakker mag worden. Een lekkere ochtendwandeling buiten zorgt ervoor dat je je sneller opgekikkerd voelt.
4. Dit geldt voor de hele dag: zorg ervoor dat je regelmatig naar buiten gaat! Dat is geen straf in de lente en zomer natuurlijk. Ken jij de app 'Ommetje' van de Hersenstichting al? Deze app helpt je om iedere dag een ommetje te maken en dat is goed voor zowel je mentale als je fysieke gemoedstoestand.
1. Hoe verleidelijk het ook is, een zware snack laat op de avond kan invloed hebben op je nachtrust. Je lichaam blijft dan namelijk nog actief, omdat het bezig is met verteren. Probeer dit daarom te vermijden, om je nachtrust een handje te helpen.
Ben jij benieuwd naar meer tips voor een goede nachtrust? Wij van AOV verzamelden de 10 beste tips voor een goede nachtrust die je vindt in deel 1 en deel 2 van de slaaptips.
Goede nachtrust extra ondersteunen
We hopen dat je met deze tips goed kunt wennen aan de zomertijd. Mocht je je slaapkwaliteit wat extra willen ondersteunen, dan kan dit met een supplement. 1002 Slaapcomplex van AOV bevat valeriaan-extract, dat kan helpen om lekker te slapen*. Het helpt te ontspannen en kan helpen bij het creëren van rust in periodes van stress*. Dit slaapsupplement bevat daarnaast vitamine B3 en B6.
*Deze gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Meer lezen over slapen en/of vermoeidheid
Bekijk ook andere veelgestelde vragen
Bekijk de blogs over weerstand en energie
Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je energieniveau en neem een kijkje op onze Energie en Weerstand pagina.