Wat is weerstand?
Het immuunsysteem is elke dag hard aan het werk om jouw lichaam te beschermen. Weerstand wordt ook wel immuunsysteem, afweersysteem of immuniteit genoemd. Er is dus geen verschil tussen weerstand en immuunsysteem. Je immuunsysteem wordt ook wel gezien als de natuurlijke weerstand en is een verdedigingsmechanisme in je lichaam dat zich verdedigt tegen invloeden van buitenaf. De cellen en moleculen van het immuunsysteem ondersteunen je weerstand.
Hoe werkt mijn immuunsysteem?
Je afweersysteem is ‘de natuurlijke verdediging van je lichaam’ en ruimt niet alleen vreemde indringers op, maar bewaart deze informatie ook. Zo kunnen vreemde stoffen de volgende keer worden aangepakt door de complexe verdedigingsmechanismen van je immuunsysteem.
Je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel werken samen om je lichaam te beschermen. Je weerstand bestaat uit drie verdedigingsmechanismen: de fysieke barrière, de algemene (a-specifieke) afweer en de specifieke afweer.
De fysieke barrière houdt schadelijke stoffen buiten
Bij dit eerste onderdeel van je immuunsysteem functioneert de huid daadwerkelijk als barrière tussen je inwendige lichaam en de omgeving daarbuiten. Maar je huid is niet de enige fysieke barrière. Ook de slijmvliezen in je darmen en de luchtwegen zoals je mond, neus, keel en luchtpijp beschermen je lichaam en zijn deel van je afweersysteem. De slijmvliezen vangen lichaamsvreemde stoffen op en brengen deze naar de keelholte. Maar ook je maagzuur, speeksel en de enzymen in je ogen proberen deze buiten je lichaam te houden.
Algemene afweer: verdedigingslinie vanaf de geboorte
De algemene afweer wordt ook wel de a-specifieke afweer genoemd, omdat het zich niet op één specifiek soort vreemde stof richt, maar op alle lichaamsvreemde stoffen. Deze afweer bezit je al vanaf de geboorte. De algemene afweer is elke dag bezig met het opruimen van lichaamsvreemde stoffen, dode of beschadigde cellen en vreemde bacteriën. Samen met de fysieke barrière vormt de algemene afweer het aangeboren immuunsysteem.
De algemene afweer bestaat uit verschillende typen witte bloedcellen die zich door je lichaam verplaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld een wond hebt, gaan de witte bloedcellen naar de open plek toe om daar het herstel te starten en eventuele binnengedrongen lichaamsvreemde stoffen te vernietigen.
De specifieke afweer richt zich op specifieke ziekteverwekkers
Zoals de naam al verklapt, richt dit onderdeel van je immuunsysteem zich op specifieke lichaamsvreemde stoffen. De specifieke afweer gebruikt hiervoor speciale afweercellen die in actie komen wanneer lichaamsvreemde stoffen zich verspreiden door je lichaam. Deze cellen ondersteunen jouw afweermechanisme, gericht tegen één specifieke lichaamsvreemde stof.
De specifieke afweer ontwikkelt zich door in aanraking te komen met lichaamsvreemde stoffen. Wanneer dezelfde stof nogmaals je lichaam binnendringt, wordt deze snel herkend en onschadelijk gemaakt door je immuunsysteem. Je immuunsysteem functioneert dan optimaal.
Meer weten over weerstand:
FAQ: Welke voedingssupplementen ondersteunen mijn weerstand?
Blog: Feiten en fabels over je weerstand
Blog: Vitamine D en weerstand