Wat zijn hormonen en hoe werken ze?

Waarom zijn hormonen zo belangrijk voor het lichaam?

Hormonen zijn lichaamseigen stoffen. Dat betekent dat ons lichaam hormonen zelf kan aanmaken. Hormonen maken deel uit van diverse processen en regelen allerlei functies in het lichaam. Het zijn ‘signaalstofjes’. Zo kunnen ze bijvoorbeeld organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Hormonen worden in je bloed vervoerd worden uiteindelijk in je lever afgebroken.

Illustratie van vrouw met vragen

 

Wat is de functie van hormonen?

Hormonen zijn dus stoffen die ‘opdrachten’ geven aan lichaamscellen om iets te doen. Denk hierbij aan belangrijke processen zoals vruchtbaarheid, voortplanting, spijsvertering, groei, opslag en verbruik van voedsel, gedrag, emoties, stofwisseling en verschillende orgaanfuncties.

Waar worden hormonen gemaakt in je lichaam?

Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen. Voorbeelden hiervan zijn:

- Het hoofd: hypothalamus en hypofyse (dat is een klier in je hersenen)

- De hals: schildklier en bijschildklieren

- De buik: bijnieren en alvleesklier (pancreas)

- Eierstokken en teelballen (de voortplantingsorganen)

Als de hormonen aangemaakt zijn, verspreiden ze zich door je hele lichaam. Dat kan alleen als ze de juiste cellen vinden die een ‘ontvanger’ (een receptor) hebben voor dat specifieke hormoon. Als dat gelukt is, kan het hormoon de opdracht geven voor een bepaald proces en treedt dit in werking.

Welke hormonen zijn er?

Er zijn twee soorten hormonen: eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine, en steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron. Vervolgens maken we onderscheid tussen tussen de verschillende functies van de hormonen.

- Groeihormonen regelen het groeiproces en zorgen voor de juiste hoeveelheden water, spieren en vet in ons lichaam. Deze hormonen bevorderen de aanmaak van stevig botweefsel en stimuleren de bouw van nieuwe cellen.

- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron zijn geslachtsspecifiek. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer oestrogenen dan mannen en mannen hebben weer meer testosteron.

- Schildklier- en bijschildklierhormonen, zoals thyroïden, regelen je stofwisseling. Deze hormonen zorgen er dus voor dat je lichaam energie haalt uit het voedsel dat je eet.

- De bloedsuikerspiegelhormonen insuline en glucagon regelen samen je bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed haalt en glucagon zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is.

- Spijsverteringshormonen, zoals gastrine en ghreline, regelen je maagzuurproductie en je hongergevoel.

Wist je dat… Het hormoon oxytocine ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd? Het komt namelijk vrij tijdens knuffelen en creëert een gevoel van hechting.

Blije vrouwen geven elkaar een knuffel

 

Wist je dat… er ook hormonen vrijkomen tijdens het sporten? Lees meer over deze gelukshormonen in ons blog: Lekker in je vel door te bewegen: dit zijn de hormonen die vrijkomen bij het sporten en kom erachter of sporten nou écht gelukkig maakt.

Meer weten over hormonen? Vind een AOV-specialist bij jou in de buurt

Wil je meer weten over hormonen? Dan helpen wij je graag bij een AOV-verkooppunt bij jou in de buurt. Hier krijg je professioneel advies van een van onze AOV-specialisten.