4 minuut lezen

Conditie opbouwen en behouden: deel 1

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 1 - hardlopen

Regelmatig bewegen is gezond. Het helpt bij het behouden van een gezond gewicht en geeft een fit en energiek gevoel. Hoe is het met jouw conditie gesteld? Ben je een hardloopfanaat of ben je buiten adem als je de trap op loopt? Het maakt niet uit: een goede conditie kun je opbouwen, hoe fit (of nog niet zo fit) je ook bent. Wij van AOV helpen je graag hierbij. In dit eerste deel hebben we het over hoe je je conditie kunt opbouwen (en behouden) door te gaan hardlopen. In deel 2 geven we tips over hoe je je conditie kunt opbouwen zónder hardlopen. 

Hoe lang duurt het om mijn conditie op te bouwen?

Om je conditie op te bouwen, wordt het geadviseerd om twee tot drie keer per week een cardiotraining te doen. Met hardlopen kan het opbouwen vrij snel gaan. Je zult merken dat je rondje na twee à drie weken makkelijker gaat, zolang je het rustig opbouwt. De zichtbare sportresultaten zie je over het algemeen na een maand of twee. 

Conditie opbouwen vanaf nul met hardlopen

Wat betekent dat eigenlijk, een goede conditie? Heb je een goede conditie als je lang kunt rennen, of bijvoorbeeld ook als je heel lenig bent? Veel mensen denken dat je conditie hetzelfde is als je fysieke uithoudingsvermogen. Oftewel, hoe lang jij intensieve inspanningen vol kunt houden. Maar het is meer dan dat. Een goede conditie heeft te maken met je kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid en de coördinatie van je spieren. Conditie bouw je op door te bewegen. Hardlopen is daarom een goede manier om jouw conditie op te verbeteren. Dat doe je zo:

1. Bouw rustig aan je conditie op

Een veelvoorkomende vergissing is dat mensen van de één op de andere dag graag fit willen zijn en daarom direct keihard gaan trainen. Maar geef je lichaam vooral de kans om te wennen aan je nieuwe ritme! Zo voorkom je blessures. Heb je besloten om te gaan hardlopen? Dat is hartstikke goed. Er zijn verschillende hardloopprogramma’s die jou kunnen ondersteunen en begeleiden in het rustig opbouwen van een goede conditie.

2. Begin iedere hardloopsessie met een warming-up

Door voor en na je training te stretchen, geef je je lichaam de kans om te herstellen. Let op: een goede warming-up ziet er voor iedereen anders uit. Doet het pijn als je aan het rekken bent? Stop er dan mee. Raadpleeg een fysiotherapeut wanneer de pijn aanhoudt.

hardlopen stretchen

3. Zorg ervoor dat je je hardlooptrainingen vooraf vastzet

Als het sporten in je wekelijkse ritme komt, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt. Misschien helpt het je ook wel om samen met een sportmaatje te rennen. Zorg ervoor dat je twee tot drie keer per week sport, want dit is een goede regelmaat om jouw conditie te verbeteren.

4. Fit worden doe je niet alleen maar door regelmatig te sporten

Ook jouw voeding en een gezonde levensstijl dragen hieraan bij. Jouw lichaam heeft de juiste voeding nodig om een goede conditie op te bouwen. Denk hierbij onder andere aan genoeg groente en fruit, noten, volkoren graanproducten en ongeveer twee liter water per dag. Een gezond voedingspatroon wisselt per persoon, het is belangrijk dat jij zelf uitvindt wat voor jou goed werkt.

Wist je dat: sporten geen compensatie zou moeten zijn van een zittende leefstijl? Probeer op de dagen waarop je niet sport er alsnog voor te zorgen dat je lichamelijk actief bent door een wandelingetje te maken, je boodschappen op de fiets te halen of wat vaker de trap te nemen. 

5. Neem voldoende rust! 

Rust nemen tussen de verschillende trainingsdagen is belangrijk. Zo geef je jouw lichaam genoeg tijd om bij te komen van de intensieve training.

Wist je dat: het helpt om je lichaam te ontspannen tijdens het hardlopen? Rennen met gespannen en opgetrokken schouders kost namelijk meer energie! Let hierop tijdens je trainingen. 

Op zoek naar een supplement?

Om te bewegen, gebruiken we onze botten en spieren en hebben we energie nodig. Een gezonde voeding en levensstijl zijn de basis voor de weerstand en energie. Bepaalde voedingssupplementen kunnen hier een aanvulling op de dagelijkse voeding zijn. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, een mineraal dat de natuurlijke energie in jouw lichaam activeert en bijdraagt aan een normale spierwerking. Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en energie en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina

Why AOV

Waarom AOV?

Zo min mogelijk hulpstoffen

AOV heeft maar liefst 150 voedingssupplementen om gezond en fit te blijven. 80% daarvan heeft een plantaardige capsule. Jij krijgt zo puur mogelijk alleen de vitamines, mineralen of kruiden. Want er zijn zo min mogelijk toevoegingen nodig. Rijst concentraat of cellulose bijvoorbeeld. Beiden van plantaardige oorsprong net als de capsule.

Groen en puur

Onze groene verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic, ofwel rPET. Daar worden wij blij van! Op deze manier hoeft er geen nieuw plastic geproduceerd te worden. In deze gerecyclede verpakking vind je jouw vertrouwde plantaardige capsules, met zo min mogelijk hulpstoffen. Pure supplementen, met aandacht voor jouw gezondheid en die van de wereld om ons heen.

Ben jij vegetariër of veganist?

Ook voor een vegetarische of veganistische leefstijl zijn er passende supplementen. Het merendeel zelfs. Herkenbaar aan de iconen op de verpakking. Gebruik het filter om ze eenvoudig te vinden. 

Helena
Picnic
Product with cloud

Recente blogposts

Voeding voor sterke nagels

We versieren al duizenden jaren onze nagels. Eerst met arabische gom, gelatine bijenwas en...

Lekker in je vel door te bewegen

Lekker in je vel door te bewegen: dit zijn de hormonen die vrijkomen bij het sporten Re...

De weerstandsvoordelen van zink

Zink: waar is dit multifunctionele mineraal goed voor? Zink uit de voeding is een onmis...

Vitamine B energievitamines

Wat kan vitamine B betekenen voor jouw energie? Gezond en gevarieerd eten, goed en geno...

Conditie opbouwen en behouden: deel 2

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 2 - zonder hardlopen Wil jij g...

Conditie opbouwen en behouden: deel 1

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 1 - hardlopen Regelmatig beweg...

Wat kan een multivitamine slikken voor mij betekenen?

Een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk om gezond te bli...

Kan magnesium bijdragen aan je energieniveau?

Lekker slapen en een goede nachtrust is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid...

Lekker slapen tips: deel 2

Goed slapen: we weten hoe belangrijk een goede nachtrust voor je gezondheid is. Het streve...

Lekker slapen tips: deel 1

Een goede nachtrust is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Voldoende slapen ...

Waarin zit de meeste vitamine C?

Veruit de bekendste vitamine is vitamine C (ascorbinezuur). Waarom deze vitamine nou juist...

Vitamine D en weerstand

Vitamine D en weerstand Dat vitamine D belangrijk is voor je immuunsysteem, is waarschi...

Meer nuttige tips om je weerstand te helpen in de herfst

Een herfstwandeling maken, voldoende slapen, de tijd nemen om te ontspannen, in beweging b...

De invloed van slaap op je weerstand en energie

Slapen is belangrijk voor je lichaam om fysiek en mentaal te herstellen. Door voldoende na...

Fit de winter door, hoe doe je dit?

Een goede weerstand is het hele jaar door belangrijk, maar toch wordt er in de wintermaand...

5 tips om je weerstand te ondersteunen in de herfst

Het wordt weer kouder, donkerder en natter buiten. De bladeren verkleuren en de dikke jass...

Feiten en fabels over je weerstand: dit is wat je moet weten

Wanneer je wilt werken aan je weerstand, zie je veel verschillende tips voorbij komen. Maa...