4 minuut lezen

Conditie opbouwen en behouden: deel 2

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 2 - zonder hardlopen

Wil jij graag een betere conditie om je energieker te voelen, maar heeft hardlopen niet jouw voorkeur? Dan ben je niet de enige. Er zijn veel manieren om een ijzersterke conditie op te bouwen, ook als je niet van hardlopen houdt, of dit om bepaalde redenen niet kunt of wilt doen. Bij AOV zochten we het voor je uit en verzamelden we de beste tips voor een goede conditie als je liever niet wilt hardlopen!

Wil je wel hardlopen? In deel 1 verzamelden we tips over hoe je je conditie kunt opbouwen mét hardlopen. 

Een goede conditie zonder hardlopen

Het hebben van een goede conditie hoeft niet te betekenen dat je lang en snel kunt hardlopen. Een goede conditie heeft namelijk ook te maken met kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid en de coördinatie van de spieren. Je conditie opbouwen hoeft niet heel lang te duren. Door twee tot drie keer per week een cardiotraining te doen, zul je al na enkele weken merken dat dit steeds gemakkelijker gaat. Je kunt je conditie op verschillende manieren trainen, op een manier die voor jou het prettigst is. Hopelijk kunnen onderstaande tips je helpen:

1. Houd je niet van hardlopen, maar wel van wandelen? 

Goed nieuws: ook wandelen draagt bij aan een goede conditie! Let wel op, we hebben het hier niet over slenteren met een kop koffie in je hand, maar conditioneel wandelen. Dat betekent dat je er wel een beetje de pas in moet houden, zodat je ongeveer zes kilometer per uur wandelt. Het fijne aan (conditioneel) wandelen is dat de kans op blessures kleiner is dan bij andere sporten. En wandelen is ook goed voor je hersenen! 

2. Fiets jezelf fit

Nederland is een fietsland. En dat is mooi, want ook van fietsen kun je fit worden. Het is een populaire bewegingsvorm geworden voor het opbouwen van een goede conditie. Ook hierbij geldt de gouden regel: rustig opbouwen. Als je ongeveer twee tot drie keer per week een fietstraining doet, verbeter je je conditie. Ook hiervoor zijn handige schema’s te raadplegen zodat jij met minder kans op blessures toch kunt werken aan je conditie.

3. Nog een populaire conditiesport: zwemmen

Voor het verbeteren van je conditie is het goed om met regelmaat het water in te gaan, ongeveer twee tot drie keer per week. Dit moet je wel een tijdje volhouden, maar er zijn verschillende schema’s die je kunt gebruiken om met zwemmen je conditie te verbeteren en een hartslagmeter kan je ook helpen. Een goede balans tussen actie en rust is belangrijk.

Zwembad

4. Lekker thuis aan je conditie werken? Dat kan natuurlijk ook

Denk bijvoorbeeld eens aan cardio oefeningen: daar heb je niets voor nodig, behalve jezelf (en je motivatie!). Geschikte cardio-oefeningen voor thuis zijn bijvoorbeeld: burpees, jumping jacks, knieheffen, mountain climbers en jump squats. Traplopen kan natuurlijk ook!

5. Samen is sporten leuker!

Als je moeite hebt om jezelf te motiveren, kun je ook je partner, goede vriend(in) of iemand anders vragen om samen met jou te sporten. Dat is niet alleen een goede stok achter de deur om te gaan trainen, maar sporten is ook een leuke activiteit om samen te doen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat jullie niet alleen maar gezellig aan het kletsen zijn, maar blijf bewegen!

Wist je dat: het eigenlijk het belangrijkste is dat je de door jou gekozen sport leuk genoeg vindt om te doen? Het is moeilijk om nieuwe gewoontes aan te leren. Iets doen wat je leuk vindt, zal eenvoudiger zijn om twee tot drie keer per week in je levensstijl op te nemen. Veel plezier!

Op zoek naar een supplement?

Om te bewegen, gebruiken we onze botten en spieren en hebben we energie nodig. Een gezonde voeding en levensstijl zijn de basis voor de weerstand en energie. Bepaalde voedingssupplementen kunnen hier een aanvulling op de dagelijkse voeding zijn. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine B12 bij kan dragen aan jouw energieniveau? Ontdek welke supplementen van AOV jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je weerstand en energie en neem een kijkje op onze Weerstand en Energie pagina

Why AOV

Waarom AOV?

Zo min mogelijk hulpstoffen

AOV heeft maar liefst 150 voedingssupplementen om gezond en fit te blijven. 80% daarvan heeft een plantaardige capsule. Jij krijgt zo puur mogelijk alleen de vitamines, mineralen of kruiden. Want er zijn zo min mogelijk toevoegingen nodig. Rijst concentraat of cellulose bijvoorbeeld. Beiden van plantaardige oorsprong net als de capsule.

Groen en puur

Onze groene verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic, ofwel rPET. Daar worden wij blij van! Op deze manier hoeft er geen nieuw plastic geproduceerd te worden. In deze gerecyclede verpakking vind je jouw vertrouwde plantaardige capsules, met zo min mogelijk hulpstoffen. Pure supplementen, met aandacht voor jouw gezondheid en die van de wereld om ons heen.

Ben jij vegetariër of veganist?

Ook voor een vegetarische of veganistische leefstijl zijn er passende supplementen. Het merendeel zelfs. Herkenbaar aan de iconen op de verpakking. Gebruik het filter om ze eenvoudig te vinden. 

Helena
Picnic
Product with cloud

Recente blogposts

Voeding voor sterke nagels

We versieren al duizenden jaren onze nagels. Eerst met arabische gom, gelatine bijenwas en...

Lekker in je vel door te bewegen

Lekker in je vel door te bewegen: dit zijn de hormonen die vrijkomen bij het sporten Re...

De weerstandsvoordelen van zink

Zink: waar is dit multifunctionele mineraal goed voor? Zink uit de voeding is een onmis...

Vitamine B energievitamines

Wat kan vitamine B betekenen voor jouw energie? Gezond en gevarieerd eten, goed en geno...

Conditie opbouwen en behouden: deel 2

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 2 - zonder hardlopen Wil jij g...

Conditie opbouwen en behouden: deel 1

10 tips voor een goede conditie opbouwen vanaf nul: deel 1 - hardlopen Regelmatig beweg...

Wat kan een multivitamine slikken voor mij betekenen?

Een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk om gezond te bli...

Kan magnesium bijdragen aan je energieniveau?

Lekker slapen en een goede nachtrust is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid...

Lekker slapen tips: deel 2

Goed slapen: we weten hoe belangrijk een goede nachtrust voor je gezondheid is. Het streve...

Lekker slapen tips: deel 1

Een goede nachtrust is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Voldoende slapen ...

Waarin zit de meeste vitamine C?

Veruit de bekendste vitamine is vitamine C (ascorbinezuur). Waarom deze vitamine nou juist...

Vitamine D en weerstand

Vitamine D en weerstand Dat vitamine D belangrijk is voor je immuunsysteem, is waarschi...

Meer nuttige tips om je weerstand te helpen in de herfst

Een herfstwandeling maken, voldoende slapen, de tijd nemen om te ontspannen, in beweging b...

De invloed van slaap op je weerstand en energie

Slapen is belangrijk voor je lichaam om fysiek en mentaal te herstellen. Door voldoende na...

Fit de winter door, hoe doe je dit?

Een goede weerstand is het hele jaar door belangrijk, maar toch wordt er in de wintermaand...

5 tips om je weerstand te ondersteunen in de herfst

Het wordt weer kouder, donkerder en natter buiten. De bladeren verkleuren en de dikke jass...

Feiten en fabels over je weerstand: dit is wat je moet weten

Wanneer je wilt werken aan je weerstand, zie je veel verschillende tips voorbij komen. Maa...